Udvikling og Nærvær - Det er mit arbejde
Livet som medarbejder på Mosetoft er afvekslende, fuld af faglige udfordringer og udvikling.
Det fortæller pædagog Tanja Maecker, der har været ansat på Mosetoft i knap tre år.
Hun valgte at søge job på Mosetoft på grund af botilbuddets særlige målgruppe, som er voksne mennesker med udviklingshæmning og andre problemstillinger som fx en dom.
Det er et valg, hun ikke fortryder. Slet ikke de dage, hvor hun går hjem fra arbejde med følelsen af at have gjort en forskel.
- Mit arbejde handler om at skabe gode dage for borgerne, trods de udfordringer de har. Hvis jeg kan gøre en sort dag hvid, så har det været kanon, fortæller Tanja Maecker.
Individuel indsats
En dag kan gå med at være med borgeren i beskæftigelse, som kan være både intern og ekstern. Det kan være træning af dagligdagsfunktioner som tøjvask og rengøring, som skal skabe udvikling mod større selvstændighed for borgeren.
Men det kan også være faglig dokumentation, eller social træning ved "bare" at være sammen med borgerne. Det kommer helt an på den enkelte. For indsatsen overfor borgerne på Mosetoft er individuelt tilrettelagt, og den har fokus på at skabe udvikling sammen med hver enkelt borger.
Det at skabe udvikling, arbejder Tanja Maecker og hendes kollegaer blandt andet med ved at bruge KRAP (kognitiv, ressourcefokuseret, anerkendende pædagogik). Det er en uddannelse, som Tanja Maecker har fået, efter hun blev ansat på Mosetoft.
For fokus på udvikling gælder ikke kun for borgerne. Der er også gode muligheder for kompetenceudvikling som medarbejder, fortæller Tanja Maecker, som er begejstret for muligheden for at prøve at få en ny faglighed til at leve, og får ekstra blod på tanden, når samspillet med borgeren lykkedes.
De kompetencer, hun bruger allermest, er evnen til at være nærværende, og til at være til stede i nuet sammen med borgeren.
- Jeg er lyttende og hjælper med at se muligheder for løsninger og ikke mindst at se borgerens ressourcer, fortæller Tanja Maecker.
Fakta
Mosetoft er en del af Specialområde Udviklingshandicap, som er Region Midtjyllands tilbud til voksne med udviklingshæmning. Udover over udviklingshæmning har en del af de borgere, som bor på Mosetoft også andre problemstillinger som forskellige psykiatriske diagnoser, ligesom en del af dem har en dom.
Der er plads til 20 borgere på Mosetoft, og der er ca. 70 ansatte til døgnet rundt at give borgerne en individuel indsats med fokus på udvikling mod en større selvstændighed for den enkelte borger.