KRIGU står for Kriminalpræventivt Gruppeforløb til domfældte med Udviklingshandicap.

Hvad er KRIGU?

KRIGU står for Kriminalpræventivt Gruppeforløb til domfældte med Udviklingshandicap, og er et gruppeforløb til mennesker med udviklingshandicap, som har en foranstaltningsdom, eller en kriminalitetstruet adfærd, der kunne føre til en foranstaltningsdom.

KRIGU er et kursus for borgerne som med en psykoedukativ tilgang, giver borgerne viden om systemet rundt om en foranstaltningsdom, hvad der skal til for at få lempet eller ophævet en dom, og hvilke kriminalpræventive indsatser og strategier, de kan træne sammen deres medarbejdere på vejen mod et liv uden en dom.

Målet er at mindske borgernes psykologiske modstand mod det system, som er sat i verden for at hjælpe borgeren, men som samtidig skal håndhæve de rammer, der er for borgerens dom. Samtidigt er KRIGUs overordende budskab er, at samarbejdet med borgeren omkring det kriminalpræventive udviklingsarbejde er nødt til at være i fokus for at nære borgerens drøm om og tro på, at det sagtens kan lade sig gøre at få lempet sin dom og på sigt måske blive helt domsfri.

Hvordan fungerer KRIGU?

KRIGU er opbygget over en særlig metodisk tilgange og omkring en specifik sammenhæng og rækkefølge. Over fem kursusgange bliver borgerne præsenteret for systemet omkring en foranstaltningsdom. De møder de forskellige instanser og fagpersoner, som spiller en rolle i et domsforløb, ligesom de møder en tidligere domsanbragt, som er kommet af med sin dom.

Kursusgangene er struktureret ens fra gang til gang for at sikre tryghed og forudsigelighed for borgerne. Det hele styres af to erfarne facilitatorer med massivt kendskab til målgruppen, som i løbet af KRIGU klæder borgerne, og de medarbejdere, som følges med dem til kursus på til at udvælge og øve kriminalpræventive adfærdsstrategier. Medarbejderne, kalder vi KRIGU-medarbejdere, fordi de har en helt særlig rolle for borgerne og forløbet.

Du kan læse mere i KRIGU Manualen og beskrivelsen af de seks roller.

Hvorfor KRIGU?

KRIGU er udviklet af SUA blandet andet på baggrund af vores egen rapport om tidsubestemte foranstaltninger. Her fortæller både borgere og medarbejdere, at de er usikker på, hvad de skal gøre for, og hvad der skal til for, borgeren bliver domsfri. Det er KRIGU er et svar på.

Vi har afprøvet forløbet tre gange i SUA, og afprøvningen viser, at deltagelsen i KRIGU har bidraget til at øge samtlige borgeres motivation i domsarbejdet.

Efter deltagelsen i KRIGU ses der flere eksempler på, at borgerne er blevet mere handlekraftige i forhold til at arbejde med deres domme. Der er blevet sat ord og begreber på, hvad borgerne kan gøre, hvilket har gjort dem motiverede for at øve sig på adfærdsformer eller aktiviteter, som de har lært om til KRIGU.

Medarbejderne oplever desuden, at de selv har fået en større viden om systemet samt en fælles forståelse sammen med borgerne, som de kan bruge til at motivere borgerne til aktiviteter eller indsatser ved at tale ind i betydningen af egen adfærd. De føler sig således bedre klædt på til at arbejde ud fra et kriminalpræventivt perspektiv.

Hvordan kommer man i gang med KRIGU?

KRIGU Manualen består af i alt 9 hæfter, som tilsammen udgør hele manualen. Hæfterne er til frit download her på siden, så alle har mulighed for selv at holde et KRIGU-forløb, eller få mere viden, inden I sender en borger på et KRIGU-forløb.

Hver af de ni hæfter er en vigtig del af konceptet.

KRIGU Manualen er beskrivelsen af selve KRIGU. Det er her, du får overblikket over alle de elementer, et forløb indeholder. Du bliver præsenteret for nogle af de værktøjer, som er særligt udviklet til KRIGU, og du kan blive klogere på de værdier, KRIGU bygger på, og den viden og faglige tilgange og metoder, som er hele fundamentet i KRIGU.

De seks hæfter, der hedder: "Til dig, som…" (links ovenfor) er beskrivelser af de forskellige roller, der er i et KRIGU-forløb, og hvilke opgaver de forskellige roller har ansvaret for: FØR, UNDER og EFTER et KRIGU-forløb.  Alle seks roller er vigtige og uundværlige for at gennemføre forløbet som tiltænkt og med de ønskede resultater.

De to sidste hæfter "De fem kursusgange” og "Hjælperedskaber" (Link til side med de to dokumenter – dokument kommer sidst på ugen)er en del af KRIGUs værktøjskasse, som detaljeret beskriver, hvordan man afholder selve forløbet og tilbyder en række redskaber og inspirationsoversigter, de forskellige aktører kan bruge i deres arbejde med at udfolde deres rolle i KRIGU.

Udover de ni hæfter finder du elektronisk kursusmateriale, som skal bruges i forberedelsen og til kursusgangene i KRIGUs værktøjskasse

KRIGUs værktøjskasse - Hjælperedskaber til KRIGU

Vil du vide mere om KRIGU?

Hvis du vil vide mere om KRIGU, konceptet, udvikling, afprøvning og hvordan I selv holder et KRIGU-forløb, så kontakt:

Psykolog

Nina Navntoft-Pedersen

Mail: ninnav@rm.dk

Hvis du eller en af de borgere, du arbejder med, vil være med på et KRIGU-forløb, som kontakt:

Kommunikationskonsulent

Didde Marie Degn

Mail: diddeg@rm.dk

Vi har ingen KRIGU-forløb planlagt i øjeblikket, men når vi har næste forløb planlagt med datoer og kursussted, bliver det muligt at tilmelde sig via denne side.